Nieuws & verslagen

Nauwsluitende kleding, helm, speciale schoenen en handschoenen, welgevormde kuiten en blinkende fietsen. Misschien heeft u ze wel eens voorbij zien schieten, de dames in rood wit blauw op de racefiets. Dat zijn Gerrie, Jolien en Jeannette. Deze dames zijn ladies, om precies te zijn, Swolladies, de damesclub van toerclub Swolland.

Rond 1 april, zodra de klok verzet is en het ’s avonds langer licht blijft, vertrekken ze iedere dinsdagavond om 18.30 uur vanaf De Vrolijkheid. Niet met z’n drietjes, maar met een groep van zo’n twaalf a vijftien dames.  “De damesclub telt vijftig leden, maar niet iedereen fiets op dezelfde dag mee,” vertelt Gerrie. “Wanneer we in mei wat later starten, om 19.00 uur, dan is de groep wat groter.” En wie bepaald welke kant het vrouwen peloton opgaat? Dat doet de wind. Het eerste stuk wordt er tegen de wind in gefietst, zodat ze op de terug weg de wind lekker in de rug hebben. Vandaag wordt het daarom een tourtocht richting Meppel.

Hoewel de dames mooi-weer-fietsers zijn, zijn ze absoluut geen doetjes. Ze fietsen iedere dinsdag, of het nu waait of regent. De eerste tochten van het jaar beginnen met een bescheiden aantal kilometers, zo’n veertig. Wanneer iedereen weer gewend is wordt het aantal kilometers opgeschroefd naar de vijfenzestig. Maar zodra de blaadjes van de bomen vallen wordt het weer te gevaarlijk voor de dames op de smalle bandjes. Ze kunnen op de herfstbladeren makkelijk onderuit gaan. Om elkaar toch te ontmoeten worden andere activiteiten georganiseerd zoals  klimmen en schaatsten.