Nieuws & verslagen


20 juni was het weer zover!  Toerclub Swolland organiseerde de tweede editie van de Ster van Zwolle. De toertocht, gebaseerd op de bekende wielerklassieker, was wederom een succes.

Extra dimensie dit jaar was de samenwerking met de Gemeente Zwolle die de ambtenarentocht organiseerde. Zwolle heeft voor 3 jaar de organisatie van de landelijke ambtenarentocht op zich genomen en riep hierbij hulp in van Toerclub Swolland. Op vrijdag 19 juni maakte de gemeente gebruik van dezelfde route als de Ster van Zwolle en heeft Toerclub Swolland hen ondersteund bij het organiseren. Daarnaast konden we een aantal praktische zaken samen doen zoals het uitpijlen en de verzorgingsposten. In dat opzicht hebben we elkaar goed geholpen.

Het beloofde qua weer een mooie dag te worden, een beetje zon en een lekker windje en niet te warm. En dat werd het ook. Dit jaar hadden we Sportpark de Pelikaan gekozen als nieuwe startlocatie.  Al voor 08.00 uur melden zich de eerste toerfietsers om zich in te schrijven voor de 85 of 130 kilometer. Fietsers kwamen vanuit alle windstreken: Amersfoort, Venlo, Heerenveen enzovoort. Er was zelfs een deelnemer die met de trein uit Doorn kwam en aan het eind van de middag weer met de trein terug ging. Dat zijn de ‘echte’.  

De inschrijving was perfect voor elkaar. Dit jaar nam Chris Bijdevaate de coördinatie op zich en we hadden 6 enthousiaste vrijwilligers die de 280 deelnemers hadden ingeschreven. 
Eenmaal op pad konden de deelnemers genieten van het zeer afwisselende parcours. Eerst naar het oosten richting de Lemelerberg, daarna via Dalfsen naar het westen richting Genemuiden. Op enkele kleine aanpassingen na dezelfde route als vorig jaar. Dit jaar wilden we voor minimaal 1 NTFU ster gaan(het liefst 2). Hiervoor hadden we onder andere 2 eigen verzorgingsposten met toiletvoorziening georganiseerd. De coördinatie hiervoor was in goede handen bij Herman Oolman. Eenmaal daar aangekomen ontbeerde het de coureurs aan niets: sportdrank, banaan, krentenbollen. 6 Enthousiaste vrijwilligers zorgden voor een super ontvangst en het was volgens de deelnemers een gezellige stop onderweg. De tweede verzorgingspost stond bij de ijsboerderij bij Genne, vanaf daar was het nog ca. 40 km richting de finish bij de Pelikaan. Vlak na 11.00 uur druppelden de eerste renners weer voldaan de kantine binnen en keken terug op een mooie tocht. Daar werd nog een kop koffie, of later op de dag, een biertje gedronken om nog gezellig na te kletsen over de tocht. We kregen ook veel complimenten over de routepijlen; alles stond er nog en op de goede plek. ‘s Morgens vroeg waren er al weer een aantal leden van de club vroeg op pad om de route te controleren die de vrijdagochtend voor de ambtenarentocht was uitgezet. Dit bleek nodig, want er waren toch wat pijlen weg of wezen de verkeerde kant op. De route en bepijling werden gecoördineerd door Wim Hessels en zijn ervaring bleek weer nuttig.

Al met al kunnen we terugkijken op een mooie dag. Gelukkig waren er geen noemenswaardige ongelukken of valpartijen geweest en konden de deelnemers allen weer ‘heel’ naar huis. Uiteindelijk stond na het opruimen en het ophalen van alle pijlen al het materieel weer om 17.30 uur in de garagebox van Toerclub Swolland. Dit jaar hebben we door het ‘upgraden’ van de tocht met onder de verzorgingsposten het team vrijwilligers moeten uitbreiden. Uiteindelijk hebben ongeveer 25 vrijwilligers op vrijdag en of zaterdag van vroeg tot laat zich super ingezet: namens het organiserend comité: nogmaals dank voor jullie inzet! Ook nu is weer gebleken dat zonder dit enthousiasme een dag als deze voor deze bijna 300 deelnemers niet zo’n succes was geworden.
Dank gaat ook uit naar de gemeente Zwolle. Zij heeft als dank voor onze ondersteuning onze club nieuwe tenten geschonken voor de verzorgingsposten.

Robert Venema