Nieuws & verslagen

 
Donderdag 13 september organiseerden onze Oostzaanse  Swollanders  voor de 8e keer deze toertocht door Noord-Holland. 15 goed gemutste Swollanders waaronder 2 debutanten vertrokken ’s ochtends  tussen half negen en negen uur vanaf McDonald's naar Oostzaan, een plaatsje onder de rook van Zaandam. Onze leider had een duidelijk vervoersschema gemaakt dus er was niemand  die op de fiets naar de Oostzaan moest. In onze auto zaten de 2 debutanten en een Bianchi berijder, in de andere voertuigen hadden de oudgedienden plaats genomen.  Laten de debutanten nu als eerste voor de deur van onze Oostzaanse Swollanders aankomen, dat betekende een mooie privé parkeerplaats en normaal gesproken de gele trui.

Toen alle coureurs waren binnen gedruppeld en waren voorzien van koffie met een heerlijke appelpunt (gebakken door één van J’es) kregen we een uitgebreide lezing van de vrouwelijk J. over de route en de bezienswaardigheden die we zouden passeren gevolgd door een luid applaus. 
Om 11 uur vertrokken we fietsend in een lange sliert van 17 Swollanders door de wijk richting  Zaandam. We passeerden op het industrieterrein van Zaandam de vestiging van de grootste kruidenier van ons land Appie Hein. Verder reden we op voldoende afstand langs het nieuwe high tech Hotel van Justitie (P.I.) waar 667 gedetineerden te gast kunnen zijn.
We reden langs de Zwarte Markt en via een mooi fietspad “de Zeestraat” reden we naar Wijk aan Zee waar we in de verte de torens van de Hoogovens konden zien. Bij Wijk aan Zee doken we het fietspad op door de Waterleiding duinen. Er werden ons wilde dieren in de duinen beloofd, nu die zijn we ook tegen gekomen. Grote Schotse Hooglanders en wilde paarden hebben we vanaf de racefiets kunnen aanschouwen, het leek wel op een fietssafari.  
Uiteindelijk bereikten we via een prachtige duinrit Egmond aan Zee en konden we de zee zien. In Egmond aan Zee gingen we snel op ons doel af, het restaurant "de Zilte Zoen", waar we een heerlijke lunch in de zon met zicht op de zee gebruikten.   

Met goed gevulde magen stapten we weer op de racefiets richting Egmond-Binnen, waar we de Sint-Albert abdij aandeden. De watergeuzen verwoestten de in de 10e eeuw gebouwde Abdij, de huidige Abdij werd na de eerste wereldoorlog herbouwd. Na wat Googlen blijkt dat Egmond-Binnen net als in veel plaatsen in België een heuse bierbrouwerij rijk is, hier wordt Sancti Adalberti Abdijbier gebrouwen. Dat hadden we eerder moeten weten. We vervolgen de rit naar Heiloo waar we langs de mooie Kapel van het bedevaartsoord “Onze Lieve Vrouwe ter Nood” reden.  

We fietsten vervolgens naar Limmen en via het prachtige slingerende Zwaansmeerpad reden we langs het uitgestrekte Alkmaarder meer richting Uitgeest. Daar bereikten we het fietspad langs de rivier de Zaan, reden door Krommenie en Wormerveer naar de Zaanse Schans waar prachtige werkende oude Hollandse molens te bewonderen waren.  

Zo kwamen we via prachtige landelijke wegen door de Zaanstreek weer aan het einde van de mooie route, in Oostzaan, aan.

Op het terras van J. en J. hebben we in de zon kunnen genieten van een heerlijk hersteldrankje(s). Nadat iedereen zich had gedoucht in de luxe badkamer, werden we verrast op een heerlijke italiaanse maaltijd “penne met een heerlijke tomaten saus” gemaakt door J en J.  Het was een heerlijke sportieve zonnige dag in Noord-Holland. We zijn onze Oostzaanse  Swollenaren heel veel dank verschuldigd. Voldaan zijn we weer afgereisd naar Zwolle.

P.S. In verband met de nieuwe privacy wetgeving zijn in het verslag geen namen genoemd.