Nieuws & verslagen

Wat later in ’t seizoen dan gebruikelijk verzamelen we met een handvol trainers en 7 tal deelnemers voor een kopje koffie en kennismaking bij John van Xycletracx. De keuze voor moment van deze Start2bike clinic is deels uit plantechnische redenen ontstaan, maar komt ook bijzonder mooi uit met de langere avonden. De kans in het donker naar huis te moeten is zeer klein. We kunnen er dus de tijd voor nemen.  
De clinic bestaat uit een serie van 4 avonden gebaseerd op het landelijke programma van de NTFU.
We maken kennis met een gevarieerde groep in vele opzichten, ook wat betreft startniveau. Waar sommigen kilometervreters zijn en vooral voor extra technische vaardigheden en het rijden in de groep komen, starten anderen echt bij het begin en zitten dit jaar voor ’t eerst op de racefiets.
Gerard is de hoofdtrainer en legt uit hoe het programma in elkaar zit.

De eerste 3 avonden starten we vanuit Xycletracx en beginnen we met technische vaardigheden op de parkeerplaats achter het belastingkantoor. De eerste avond is ’n kleine vuurdoop voor zowel deelnemers als trainers. Het is kouder dan de voorgaande week en daar zijn we niet allemaal even goed op berekend. Klappertandend en in een te kleine geleende windbody probeert Gerard nog enigszins heen en weer lopend het wat warmer te krijgen. De andere trainers, Loes, Hans K. en ikzelf proberen waar mogelijk nog enige fietsende oefening mee te doen om wat op temperatuur te blijven. Het blijft toch lastig inschatten soms met die kleding! Na de technische training zijn we allen blij ons eindelijk wat warmer te kunnen trappen op een korte route richting Herfte.
Iedere avond start dus met een technisch deel. Hieronder valt uiteraard de materiaalcheck zoals helmen, remhendels, snelspanners. Maar ook training met gebruik van voor- en achterrem, het doortrappen tijdens remmen om een soort ABS te creëren en slippen te voorkomen, het verdelen van gewicht, slalommen, schakelen, behendigheid met je fiets door zo langzaam mogelijk te fietsen, of perfect getimed handen te geven. Al met al diverse technische oefeningen om meer controle over je fiets te krijgen en veiligheid in een groep te verhogen.  Ook de principes van het rijden in een groep komen aan bod, de codes die roepend doorgegeven worden waarbij handen in de groep in principe altijd aan het stuur blijven. Tijdens de aansluitende fietsritten proberen we het geleerde in praktijk te brengen en kunnen de trainers, waar na de 1e avond ook Dick A. aansluit, coachend meefietsen.
Tijdens de tochten komen dan ook oefeningen aan bod met ritsen, bochten, kop-over-kop en klimmen en dalen. Gaandeweg  ontstaat er een compactere, stabiele groep.
Omdat de groep vreemd genoeg enigszins teleurgesteld is dat we nooit eens een lekke band of pech onderweg hebben, doen we halverwege één van de ritten een oefening met het uitnemen en terugplaatsen van een wiel, geven we uitleg en demonstratie over het schoonmaken en herstellen van een ketting en geven we informatie over wat je zoal aan materialen onderweg bij je hebt etc.  Om nog meer tegemoet te komen aan al deze leergierigheid is er nog een onderhoudsavond gepland bij Xycletracx. Een leergierige en gezellige groep waarmee we uiteindelijk op de laatste zeer zomerse avond op een terras in Wezep belanden om gezamenlijk na te borrelen. In die 4 avonden hebben we vele vaardigheden geoefend, alle windstreken verkend en diverse weersomstandigheden ervaren. Ondanks andere dreigende weersverwachtingen hebben we het altijd droog getroffen!

De deelnemers zijn uiteraard uitgenodigd eens mee te rijden met de Swolland ritten.
Wie weet krijgen jullie dus de kans de verhalen ook nog eens van de andere kant te horen en wellicht waar gewenst nog verder te coachen!

Jeannette Meijer