Swols MTB festival

Helaas is door de onzekerheid over de duur van de maatregelen rond de corona crisis het besluit genomen om dit jaar geen tweede versie van dit evenement te organiseren. De organisatie van het Swols MTB festival heeft echter wel laten weten dat dit in 2021 door zal gaan.

Historie Westerveld
Net buiten Zwolle, in het Westerveldse bos werd exact 10 jaar geleden een mountainbikeroute aangelegd met hulp van de Provincie Overijsel, gemeente Zwolle, Toerclub Swolland en Nederlands bekendste MTB routebouwer Patrick Janssen (Tracks & Trails). Toendertijd was dit één van de eerste professioneel aangelegde MTB routes van Nederland. Al was het met een lengte 3 km een korte route, hij heeft wel redelijk wat hoogteverschil en is technisch uitdagend.

In de loop der jaren raakte de route door beperkt onderhoud overwoekerd en overspoelde de aangelegde MTB gravel track met klei waardoor deze vooral in de winter extreem glibberig werd. Hierdoor was deze MTB route binnen Zwolle en omgeving nauwelijks meer bekend, terwijl deze route juist wat anders heeft te bieden dan bijvoorbeeld de langere maar weinig uitdagende routes over de Veluwe.

Nieuw leven
Sinds 2018 is de MTB groep van Toerclub Swolland begonnen met de coördinatie van het onderhoud van de route en met het maken van plannen om de route uit te breiden. Dit in goed overleg met de gemeente Zwolle en samen met een brede groep MTB enthousiastelingen uit Zwolle en omgeving. Ondertussen is de originele route weer hersteld, is de routeaanduiding weer aanwezig en wordt er regelmatig gemaaid om de altijd oprukkende begroeiing de baas te blijven.

De eerste uitbreidingen aan de route zijn ondertussen gerealiseerd en er lopen afspraken met de gemeente om te bezien welke mogelijkheden er zijn voor de toekomst. Hierbij houden we rekening met de natuur, omwonenden en andere gebruikers van het Westerveldse bos. Met als resultaat dat er steeds meer MTBérs de route weten te vinden, getuige de data van Strava.

Programma Swols MTB festival
Om dit dubbel lustrum te vieren en de vernieuwde route in het zonnetje te zetten organiseert Toerclub Swolland op zaterdag 26 september een MTB festival op Westerveld speciaal gericht op de mountainbikers uit Zwolle en omgeving.

Programma (onder voorbehoud):
09:30 - 11:30 clinics jeugd
12:00 – 16:00 clinics volwassenen
16:00 Einde

Deelname
 Het festival begint om 09:00 uur en eindigt om 16:00 uur. Kosten voor NTFU/Fietssport+-leden: 4 Euro, overigen 5 Euro. Voorinschrijving is niet mogelijk.
Voor wie niet met de fiets komt kan er geparkeerd worden op de P-plaats bij het Westerveldsebos aan de Kolksteeg.

Meer informatie is te vinden via https://swolsmtbfestival.swolland.nl of www.swolland.nl.