Nieuws & verslagen

En opeens is hij er weer: De prachtige sneeuwwitte winter! Zoveel sneeuw in één keer hebben we de afgelopen 8 jaar niet meer gehad. Dan komt natuurlijk de vraag of dat nog een beetje te doen is: MTB-en door de losse sneeuw. Daarom meteen op zondag met de 29-er erop uit.

Mijn ervaring met een gewone fiets is dat je nog redelijk kunt fietsen door losse sneeuw. De smalle banden snijden door het sneeuwpakket en vinden hun grip op de harde ondergrond.
Bij een Mountainbike ligt dat iets anders.
Is de sneeuwlaag te dik dan zakt de band deels in de sneeuw, maar gaat dan drijven. Op zich voor rechtuit OK, je ploegt wat minder door de sneeuw en rijdt er deels overheen, maar in bochten of bij stuurbewegingen wordt het lastig. Op dat moment heeft de band geen grip en begint naar opzij te glijden.

Om deze grip te verbeteren is het advies om met een lage druk te rijden. De band is dan wat flexibeler en houdt wat beter zijn grip vast.

Wil je echt over de sneeuw kunnen rijden (minder weerstand) dan ga je voor een fatbike. Bij een beetje compacte sneeuw draagt de sneeuw de lage gewichtsdruk/cm van deze brede band waardoor de rolweerstand wordt beperkt.

Wil je echt los in de sneeuw ban kies je voor een band met grof profiel of voor echte winterbanden met spikes (spijkers). De echte spikes zijn meer voor het rijden op ijs. Meer gangbaar zijn de banden met metalen knopjes (In het Zweeds: dubb). Het principe is hetzelfde als bij autobanden. Hoe meer spikes hoe meer grip, vaak tussen de 100 en 300 spikes per band. De spikes aan de zijkant zijn meer voor het bochtenwerk, de spikes op het loopvlak voor tractie en remmen.

Wil je zelf experimenteren dan kan dat met losse spikes (ook voor onder je schoenen). Deze gaan max. 6 mm diep in de band en passen op een MTB band met een grof noppenprofiel. Deze losse spikes moeten eerst rustig ingereden worden (zetten) anders is de kans groot dat je er een aantal per rit gaat verliezen.

Winterbanden zijn prijzig. Een Schwalbe Ice Spiker Pro kost als snel 65 Euro per stuk. Dan is het wel hopen dat we elk jaar een witte winter hebben.