Nieuws & verslagen

Door de Coronaregels zoekt zeker de helft van Nederland regelmatig al wandelend of fietsend de natuur op. Dit is gezond en in ons dichtbevolkte landje wonderbaarlijk toch altijd dicht bij huis.
Nu zijn er tussen die buitenmensen natuurlijk de echte natuurliefhebbers die tijdens hun ronde of rit altijd de focus hebben op het spotten van de Big 5.
Om enigszins succesvol hierin te zijn hebben we het over de big 5 van Nederland en wel:


1. De bever
2. Het edelhert
3. De ree
4. Het wild zwijn
5. De zeehond

De Ree (of hert) is het dier in het rijtje wat de meeste MTB-ers als eerste spotten, ze hebben meestal weinig haast en komen altijd samen. In de winter hebben ze een donkere vacht waardoor ze nogal eens door de leek worden verward met een hert.

Het edelhert daarentegen is een stuk schuwer maar wordt vaak door boseigenaren gehouden in afgerasterde percelen. Dit maakt ze minder schuw (bijvoeren) en makkelijker te spotten (tegenover Flip Hul).

Van het wild zwijn hebben we er meer dan genoeg op de Veluwe.  Op een vroege morgen zie je de vers omgewoelde grond naast het pad waar het wilde zwijn op zoek is geweest naar wortels en andere eetbaar spul. Een wild zwijn moet je eigenlijk horen voordat je ze ziet. Vaak zitten ze echt niet ver van het pad af. Zeker als het een beer is met zijn zwarte ruige haren is dat soms wel even schrikken.

De bever plekken zijn altijd makkelijk te herkennen aan de omgeknaagde wilgenstruiken en bomen. De bever zelf spotten is een stukje moeilijker maar afgelopen zomervakantie in de Ardennen was het raak. Sinds enige jaren hebben we naast de opstapplaats bij de rode brug ook een wilgenbosje voor de bever. Hoewel ik bang ben dat daar door het ontbreken van voldoende water nooit een bever burcht zal komen meende ik toch omgeknaagde boompjes te zien.

 

En dan de zeehond. Welke MTB-er van Swolland heeft deze nog niet gezien? In ieder geval alle MTB-Ameland gangers wel. Wat een prachtige eigenwijze beesten zijn dat en wat hadden we een mooie foto-shoot op het strand.

Toch mis ik in deze Big 5 Nederland een dier dat er zeker op hoort te staan en welke ik graag tijdens 1 van mijn MTB- tochten nog wil spotten.
Dat is de wolf. Deze heeft ondertussen aangetoond dat hij een blijvertje is met potentie en mogelijk een snellere opkomst maakt dan de bever. Volgens de laatste berichten ontstaat er al een echte roedel waardoor het een predator met stijl gaat worden.
Menig biggetje zal ten prooi vallen en de natuur meer in balans brengen.
De MTB-er zelf hoeft voor de wolf niet te vrezen. Het is eerder de tot huisdier gekweekte en gefrustreerde hond die je een stuk uit de overschoen bijt.

 

Tekst en foto's: Herman Oolman