Nieuws & verslagen

Dat momenteel de aarde langzaam opwarmt is, op een zonderling na, niet meer de discussie. Hooguit is het de vraag of dit uit een natuurlijke (eeuwen) cyclus voortkomt of dat dit veroorzaakt wordt door de zwaar consumerende mens. Mogelijk ligt het antwoord in een mix van beide.
Gevolg daarvan is wel dat de echte koude winters in Nederland schaars worden.


Sneeuw wordt al snel geassocieerd met een koude winter hoewel een nachttemperatuur van net onder de nul graden al voldoende kan zijn voor een wit tapijt. Zo ook afgelopen week in januari.
Wat een mazzel dat deze sneeuwnacht net in het weekend ging vallen. Dus de zondagmorgen er op tijd uit om nog te genieten van een tochtje door het Zwolse bos in de sneeuw. De sporen zijn nog vers, zowel die van een paar andere MTB-ers als van de naar wortels zoekende everzwijnen en de nooit echt haast hebbende reeën.
Wat een prachtig stukje natuur zo net aan de overkant van de IJssel tussen Hattem en Heerde.
Ooit wel eens afgevraagd waarom dit stukje bos als 70 jaar het Zwolse bos mag heten? Kijk dan voor de een boeiend historisch verhaal op www.wijzijnheerde.nl/nieuws/530/70-jaar-zwolse-bos/ .

Ondertussen is deze winter (21-12 tot 19-03) nog lang niet voorbij en kan het echt nog winter worden. De tip hierbij is dat het in Moskou eerst aansluitend 10 dagen onder de -15 moet zijn. Als daarna de wind door het hogedrukgebied draait en uit het oosten komt kunnen wij als MTB-ers weer eens echt genieten van een stevige winter zonder modder en droog gevroren lucht.

Foto's en tekst: Herman Oolman