Nieuws & verslagen

In de wintermaanden heeft een mountainbike extra aandacht nodig. Na 1 tochtje door de modder of regen kan je fiets al meer zand meedragen dan de hele zomer. Het schoonmaken van de fiets na elke tocht is dan ook niet alleen een visueel aspect maar zorgt ook voor minder slijtage aan je fiets. Ook is dit het moment om een aantal functies van je fiets te controleren.

Banden: Controleer de bandenspanning en slijtage. In drassige ondergrond kies je sneller voor een lagere bandenspanning. Controleer de wangen van de band op slijtage. De canvans draden hebben nog wel eens de neiging om door het rubber te snijden.

Remmen: Zeker met modder slijten remmen een stuk sneller. Met name de resin remblokjes kunnen daar niet goed tegen (kies dan voor metal).

Ketting en Tandwielen: Reinig in de winter je ketting na elke tocht. Zelf doe ik dit het liefst met warm water en wat afwasmiddel, waarmee ik de tandwielen met een oude afwas borstel schoon maak. Ik ontvet de ketting nooit compleet. Nadat de ketting en tandwielen droog zijn kun je nieuwe olie of was aanbrengen.

Lagers: Controleer met enige regelmaat het balhoofd, trapas en wiellagers op speling. Speling duidt op slijtage en wordt vaak veroorzaakt als er water in het lager is gekomen (roestvorming).

Reparaties aan je fiets kun je door de fietsenmaker uit laten voeren of zelf doen.
In de Corona lock-down tijd zijn de fietsenwinkels gesloten, maar de meeste fietsenzaken in Zwolle hebben de werkplaats wel open.
Afhankelijk van de klus kun je het natuurlijk ook zelf doen of proberen. Niet iedereen is even technisch en daarom in er binnen de MTB Swolland nu een MTB-Onderhoud app voor zowel de experts als de leken onder ons op onderhoudstechniek. In de app onder het motto Fiets’n & Fix’n kun je je eigen tips kwijt of hulp vragen bij een klus.

Zo hebben we afgelopen week een bottom bracket (BB) vervangen (trapas lager) en dat was erg leerzaam.

Wil je als Swolland lid toegang tot de app, geef dit dan even aan bij Herman Oolman, via de MTB afspraken app of via MTB@ swolland.nl onder vermelding van naam en 06 nummer.