Nieuws & verslagen

5 oktober op Westerveld


Om 7 uur starten we met een paar man terwijl de lichte mist langzaam optrekt. Het belooft een prachtige dag te worden en we starten met tenten opzetten, hekken plaatsen, borden ophangen en ontvangst van alle partners. De betere fietsenzaken van Zwolle komen allemaal om zichzelf te presenteren en dankzij de hulp van Buitensport Zwolle kunnen we enkele extra obstakels plaatsen langs het parcours. Er komt een frietkraam en een koffiebar (heel belangrijk). De dag van tevoren is er nog door een man of 8 hard gewerkt aan de laatste onderhoudsklussen en de track ligt er supergoed bij. Er is een extra lus met haarspeldbocht gemaakt, een trappetje toegevoegd en een jump nog wat ge-shaped. Aan de voorbereiding, parcours weer en omgeving zal het dus niet liggen, het belooft een mooie dag te worden.

Om 9 uur is het meeste klaar en ga ik omkleden, over een half uur starten de kinder clinics en mag ik aan de bak. Ik krijg deze ochtend hulp van 2 sportdocenten van Sportservice Zwolle, en zorg ervoor dat ook zij een fiets en helm hebben voor de eerste deelnemers arriveren. De eerste kinderen zijn er al en om half 10 starten we. Bovenop de heuvel, in het zonnetje heb ik een klasje van zo’n 6 kinderen en wat toeschouwers als we starten. We beginnen met wat balansoefeningen en als we aangekomen zijn bij de slakkenrace doen de sportdocenten zelf ook mee. Het tweede half uur met bochtentraining is al wat drukker met een stuk of 10 kinderen. Hoe leuk is het als er in 1 van de oefeningen een piepend varkentje uit de tas komt waar je daarna overheen mag rijden! Al was de oefening zo bedoeld dat je hem juist niet raakt, maakt niet uit, het verhoogt alleen de vreugde. Als er halverwege ook nog wat oudere kinderen aansluiten delen we de groep in 2’en. De sportdocenten nemen de kleinste en het varkentje mee voor wat simpelere oefeningen en ik ga verder met de ervaren groep. Als afsluiting rijden we in groep het parcours een ronde en proberen daar het geleerde in praktijk te brengen. Zelfs de wip wordt door de meeste kinderen (met hulp) gereden en daarmee komen we aan het eind van de ochtend. Kinderen blij Bart ook, maar wel wat honger.


Op het festivalterrein hebben intussen de lokale fietsenzaken hun fietsen uitgestald en proberen de geïnteresseerden op een fiets te zetten voor een proefrondje. Het is lekker levendig geworden op Westerveld en zijn er mensen fietsen aan het testen, de nieuwe pumptrack wordt getest, er wordt gekletst over fietsen, koffie gedronken en nog meer gefietst. Voor mij tijd om zelf een rondje te rijden en wat te eten voor het middagprogramma begint. Het is nu even wat rustiger en dat blijft ook wat te lang zo, voor de eerste middagclinic is er geen deelnemer. Gelukkig is dat voor de volgende anders, er is een man of 5 en er haken nog wat Swollanders aan. De clinics duren nu een uur en we behandelen bochten, balans en obstakels. Er haken nog wat meer deelnemers aan en nog wat Swollanders komen langs. Ook bij de volwassenen doet het varkentje goed zijn werk, die steelt de show. Het leuke aan de clinics hier is dat je, zeker met de extra obstakels, het geleerde heel goed in de praktijk kunt brengen op het parcours. En ook in de middag gaat bijna iedereen over de wip. 1 deelnemer kan niet wachten, doet het zonder hulp en moet dat dan ook direct met een duik over het stuur bekopen. Gelukkig is alleen zijn ego ernstig beschadigd en kan hij in de 2e ronde met wat aanwijzingen en hulp de wip alsnog overwinnen.

Zo stralend als de dag begon is hij nu ook ten einde gekomen. We hebben allemaal vrolijke gezichten gezien en daar van genoten. Voor de eerste keer viel ons het aantal deelnemers wat tegen, maar we gaan vol goede moed voor een 2e editie. De deelnemers en partners hebben allemaal positief gereageerd en dus roepen wij aan jullie allen: tot volgend jaar!


Zo stralend als de dag begon eindigt hij ook