In het fietssport magazine stond afgelopen jaar een vergelijk tussen een aantal navigatie app’s die geschikt zijn voor het MTB-en.
Naar aanleiding hiervan heb ik gekozen voor de gratis versie van OsmAnd.
De app is makkelijk vanuit Play Store te installeren en voor iemand die geen echte navigatie gebruikt (zoals bv. een Garmin navigatie GPS) of voor wie als back-up toch graag een detaileerde kaart van de omgeving op zak wil hebben is dit een zeer praktische oplossing.
Het nadeel zit niet zozeer in de app maar in de telefoon. Wil je de telefoon op het stuur in een houder, zorg er dan voor dat je telefoon voldoende waterdicht is. De meeste telefoons hebben tegenwoordig een vrij hoge waterdichtheid.Hierbij een korte omschrijving van de voordelen.
Als de app geïnstalleerd is vraagt de app zijn routekaart op via internet. Hoe verder je inzoomt hoe gedetaileerder de kaart. In de gratis versie is het mogelijk 10 kaarten te downloaden zodat je tijdens het rijden geen internet nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld de kaart van Nederland, Overijssel en Gelderland downloaden. Ook op vakantie in het buitenland is het handig van tevoren een detailkaart te downloaden. Alle beschikbare kaarten zijn gratis, maar het maximum is 10. Als je op je max. van 10 zit kun je het beste de app verwijderen en opnieuw installeren en begin je weer opnieuw.
Gpx routes kun je op je telefoon zetten en deze vervolgens met OsmAnd inladen. Dit doe je via het menu “Mijn plaatsen” en je kiest dan voor de tab “GPX-tracks”.
Nadat deze geïmporteerd zijn kun je kiezen of de route op de kaart zichtbaar moet zijn en in welke kleur.
Tijdens het fietsen selecteer je de navigatieroos en met + en – het gewenste zoom level en de OsmAnd zal je volgen.
Met een volle telefoon met zowel Strava en Osmand aan kan ik minstens 4 uur navigeren.
![]() |
![]() |
![]() |