Nieuws

Toerclub Swolland is opgericht op 18 november 1998. Voorheen was de vereniging de afdeling Toer van de Wielervereniging Swolland die in 1982 was gefuseerd met WSVZ (Wielersport Vereniging Zwolle) opgericht 8 juni 1933. 

Dat betekent dus dat we vandaag officieel mogen vieren dat  85 jaar geleden de start van onze wielerclub werd gelegd. WSVZ werd toen opgericht door o.a. Jan van Veen naar aanleiding van het oprichten van de Wielerbaan bij Urbana in Zwolle. 

 In het clubblad van maart 2007 werd door onze toenmalige chroniqueur, Livius Vélo, het volgende vermeld over het ontstaan van onze vereniging.

Het begin.

 

We gaan terug naar 1933. Volop crisistijd. Enorme werkloosheid. 600.000 op een bevolking van 6 miljoen. Ook in Zwolle was het niet best. Sport beoefenen was alleen voor de rijken weggelegd. De armen en werklozen waren afhankelijk van de bedeling en één keer kerkbezoek overslaan betekende ook dat vanuit die kant de wekelijkse steun werd opgeschort.

In dit licht moeten we de aankondiging zien dat achter Urbana een wielerwedstrijd werd georganiseerd voor liefhebbers. Dit op een grasbaan.

 Een 19 jarige Zwolse jongeling Jan van Veen wilde graag meedoen, maar op de vraag aan zijn ouders of dit mocht , was het antwoord kort en duidelijk: “Nee, de tijden zijn er niet naar”.

Vader Van Veen had een baan bij het spoor net als zoveel Zwollenaren. Voor hen was zelfs de woonwijk Assendorp neergezet.

 De jonge Van Veen was uiteraard teleurgesteld en zon op een manier om toch mee te kunnen doen.

Op de dag van de wedstrijd wist Jan een racefiets te lenen. Hij deed stiekem toch mee, hopende dat zijn ouders het niet te weten zouden komen. En dat was ook zeker niet gebeurd als Jan de wedstrijd niet met voorsprong gewonnen had. Toen moest hij toch wel uitleggen hoe hij aan die lauwerkrans kwam. Enigszins bevend (in die jaren was je pas met 21 jaar meerderjarig en de wil van de vader was wettelijk wet.) kwam Jan thuis.

 Toch viel de reactie van het thuisfront enorm mee. In huize Van Veen werd feest gevierd en als gevolg van deze overwinning van Jan van Veen werd in dezelfde maand de WSVZ (Wieler Sport Vereniging Zwolle) opgericht met vader Van Veen als voorzitter. Hij zou dat tot zijn overlijden begin jaren 60 blijven. Jan is altijd lid van de WSVZ  (vanaf 1982 Swolland) gebleven. Eerst als wielrenner, later als toerder.

 Momenteel is erelid  Jan van Veen 92 jaar oud en wordt verpleegd in het Zonnehuis in Zwolle.

 

Jan van Veen is op 25 oktober 2008 overleden.